Brownie z masłem orzechowym

Brownie z masłem orzechowym

wpis w: Przepiśnik, Słodkości | 1

Pełnotłuste, z cukrem i glutenem. Gliniaste, przeraźliwie słodkie i zostawiające tłuste ślady na paluchach. Takie właśnie jest to brownie. Wyśmienicie grzeszne.

 

Brownie z masłem orzechowym

Tradycyjne brownie powinno być zakalcowate, zawierać w sobie minimum 2 tabliczki czekolady i wprowadzać w stan hiperglikemii. To chyba jedno z najbardziej niezdrowych ciast na świecie! Przy całej mojej sympatii dla zdrowych zamienników cukru, odpowiedzialnego jedzenia i całego tego zamieszania – „zwykłe” brownie wygrywa w przedbiegach.

Mam swój sprawdzony przepis na to czekoladowe ciasto. Nie, nie opracowywałam receptury latami, ani nie sprzedał mi jej żaden wybitny angielski  cukiernik. Zawsze korzystam z przepisu mojego czekoladowego guru – Kwestii Smaku. To doskonała baza do wariacji na temat brownie. Z wiśniami, bakaliami, gruszkami… zawsze wyjdzie dobre. W końcu to czekolada i masło! Ten przepis postanowiłam zmodyfikować, dodając jeszcze więcej czegoś tłustego, zapychającego i niewiarygodnie pysznego. Drodzy Państwo, przed wami brownie z masłem orzechowym!

Brownie z masłem orzechowym

Składniki

Porcja na formę do brownie lub dużą keksówkę

200 g masła
200 g gorzkiej czekolady (min. 60%)
3 jajka
180 g cukru
1/2 łyżeczki suszonej wanilii (ekstraktu lub trochę cukru waniliowego)
135 g mąki
garść niesolonych orzeszków ziemnych
2 łyżki masła orzechowego (min. 90% orzechów)
1 łyżka oleju rzepakowego

Wykonanie

Rozpuszczamy masło. Gdy rozpuści się w połowie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę. Rozpuszczamy całość i studzimy. Orzechy grubo siekamy. W niewielkiej miseczce łączymy masło orzechowe z olejem i blendujemy na gładki sos. Do dużej miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy na puszystą pianę. Dodajemy do nich masę czekoladową (może być jeszcze letnia) i ponownie miksujemy. Dodajemy do ciasta mąkę i orzechy, a następnie energicznie mieszamy. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście robimy zygzaki z sosu orzechowego. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 20-30 minut.

Podczas zakupów

Warto zwrócić uwagę na skład masła, czekolady i masła orzechowego. To pierwsze powinno mieć w składzie min. 82% tłuszczu mlecznego. Nie kosztuje co prawda 2,50 zł, ale przynajmniej nie będziemy świecić w ciemności. Podobnie jest z czekoladą. Jeśli nie chcemy „delektować się” tłuszczem palmowym, wybierzmy produkt, który ma ok. 70% miazgi kakaowej w składzie. Co do masła orzechowego  – jeśli ma mniej niż 80% orzechów, to kupowanie go mija się z celem. Zwłaszcza, że ceny masła orzechowego i „masła” orzechowego wcale nie są zróżnicowane!