pancakes

Pszenno-kukurydziane pancakes

wpis w: Przepiśnik, Słodkości, Śniadanie | 1

Śniadanie do łóżka to zawsze jest dobry pomysł. I wcale nie musi być na przeprosiny, urodziny czy inne raz-do-roku. Można od tak, po prostu. Żeby dobrze zacząć dzień. Tym razem zaczynam go po amerykańsku – na ciepło, na słodko, a przede wszystkim pysznie. Zapraszam na pancakes!

Amerykańskie naleśniki. Najczęściej podawane z syropem klonowym i sezonowymi owocami. Pycha! Nie przepadam za słodkimi śniadaniami, ale do tego dania mam słabość. Ciepłe, miękkie i słodkie oddaje całą istotę celebrowania poranka. Zachęcają do leniuchowania, powolnego sączenia kawy i włączenia trybu slow. Bo po co się spieszyć?

Składniki na 2 porcje:

1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki kukurydzianej
1 jajko
3/4 szklanki mleka (może być roślinne)
30-40 g masła
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru lub ksylitolu
szczypta soli
300 g truskawek
50 g gorzkiej czekolady
150 ml jogurtu greckiego
opcjonalnie: powidła śliwkowe

Wykonanie:

Masło rozpuszczamy. Jajko ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy do niego mleko i masło. W osobnym naczyniu mieszamy oba rodzaje mąki, cukier, sól i proszek do pieczenia. Mieszamy suche składniki z mokrymi na gładką masę. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię, max. 15 cm średnicy. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewamy chochelką grubą warstwę ciasta. Smażymy na wolnym ogniu, z obu stron, na złotobrązowy kolor.

W międzyczasie myjemy i szypułkujemy truskawki. Kroimy je na połówki lub ćwiartki. Na tarce o małych oczkach ścieramy czekoladę. Na talerzu układamy pancakes. Smarujemy je powidłami i układamy jeden na drugim. Posypujemy pancakes wiórkami czekoladowymi, a na wierzchu układamy 1 lub 2 łyżki jogurtu greckiego. Obok na talerzy układamy truskawki. Podajemy na ciepło.