Quiche ze szparagami

Warzywa krótkiego sezonu cenimy jakoś bardziej. W tym szparagi! Te kilka tygodni, gdy można je kupić spędzam na diecie szparagowej. Po niej przychodzi truskawkowa, malinowa… Uwielbiam początek lata za to nudne menu. Ale przecież klasyki z jakiegoś powodu nimi się stały. Może dlatego zupełnie zwyczajny quiche rozwalił na łopatki mnie i moich przydomowych łasuchów.

Czasami po prostu nie ma co wydziwiać. Masło i śmietana dadzą czadu – cokolwiek byśmy z nimi nie zrobili. Nie potrzebne są tu egzotyczne owoce, wydziwne przyprawy i składniki, których nazwy nie potrafi wymówić najlepszy filolog. Less is more – ta zasada przyświeca mi w kuchni coraz częściej. Zaliczyłam parę wpadek, bo przekombinowałam w składnikach i… palnęłam się w czoło! Po co fiksować się na punkcie food pairingu, odkrywania nowych-starych roślin i dolewania cudów wianków do marynat. Czasem warto przystopować. Chowam więc swoje kulinarne ego do fartucha i stawiam na prostotę. Bo jest piękna! Dlatego dziś serwuję wam jedno z najbardziej klasycznych dań ze szparagami, jakie znam. Chrupiące ciasto, kremowy farsz i pomidorki pękające w ustach i rozbrajające swoją słodyczą. Po prostu.

Quiche ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi

Składniki na dużą keksówkę

Ciasto
120 g mąki
75 g masła
3 łyżki zimnej wody
sól

Farsz
5 szparagów
1 łyżka masła klarowanego
100 ml śmietanki 30%
100 ml jogurtu greckiego
2 żółtka
100 g wędzonej szynki (opcjonalnie)
200 g pomidorków koktajlowych na gałązce
sól, pieprz

Wykonanie

Ciasto
Z mąki, masła, wody i soli zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formę. Wcześniej natłuszczamy ją lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciastem wykładamy spód a także brzegi formy. Przycinamy brzegi ciasta tak, aby miało równe boki. Formę wykładamy ponownie papierem do pieczenia i na spód wysypujemy suchą fasolę lub ryż, aby przygnieść ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy w nim tartę przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy z tarty fasolę i papier do pieczenia. Pieczemy spód ciasta jeszcze przez 10 minut na złotobrązowy kolor. Zostawiamy do ostygnięcia.

Farsz

Szparagi myjemy i obieramy. Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła i blanszujemy na nim szparagi aż się zarumienią. Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano na 1/2 łyżki masła. Żółtka rozkłócamy. Dodajemy do nich śmietankę i jogurt grecki i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Nie używamy do tego miksera ani blendera. Doprawiamy nadzienie solą i pieprzem. Na spodzie tarty równomiernie rozkładamy szynkę. Na to wylewamy farsz. Szparagi kroimy na połówki i układamy je na quiche. Pieczemy w temp. 150 stopni przez ok. 30 minut. W osobnym naczyniu żaroodpornym układamy pomidorki z gałązką. Wkładamy je do piekarnika na 10 minut przed wyjęciem quiche. Po upieczeniu układamy pomidorki na quiche. Danie możemy podać np. z pesto z czosnku niedźwiedziego.