makaron z marchewki

Makaron z marchewki z rzodkiewkowym pesto

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Kto powiedział, że sałatka musi być podana na świeżych liściach i być polana winegretem? Nic bardziej mylnego! Jeśli Wam też znudziła się tradycyjna forma podania świeżych warzyw – trafiliście pod dobry adres. Warzywne makarony i wariacje na temat pesto to proste połączenie, które wprowadziło sałatkowy renesans do mojej kuchni.

Marchewka, pęczek rzodkiewki i kilka szparagów. Ot, cała filozofia. Gdy przychodzą pierwsze dni słońca (tego letniego, które smaży aż skwierczysz), nie chce mi się kombinować w kuchni. Poza tym, świeże warzywa same „robią robotę”. Ale to nie znaczy, że będę tolerować nudę! Dlatego proponuję sałatkę w dziwacznej formie. Chrupie świeżymi warzywami, ciągnie się jak makaron i lekko szczypie w język pobudzając kubki smakowe – jak się w niej nie zakochać?

Makaron z marchewki z rzodkiewkowym pesto

Składniki na 4 porcje

pęczek młodej marchewki
pęczek rzodkiewki
pęczek szparagów
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki oliwy
odrobina wody
sól, pieprz
2 łyżki masła klarowanego

Wykonanie

Marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki wycinamy z niej cienkie paski – makaron. Rzodkiewkę dokładnie myjemy. Odcinamy natkę od korzeni. Korzenie kroimy w plasterki, a natkę osuszamy ręcznikiem papierowym.

Do kielicha blendera wsypujemy nasiona słonecznika i wlewamy oliwę. Blendujemy. Następnie dodajemy natkę rzodkiewki, sól, pieprz i odrobinę wody – ponownie blendujemy.

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy je na krótsze części, ok. 3 cm długości. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim szparagi. Gdy szparagi zmiękną, dodajemy do nich marchewkowy makaron i podsmażamy wszystko przez kilka minut, aż marchewka zmięknie. Następnie mieszamy makaron z pesto, wykładamy na talerz i posypujemy plasterkami rzodkiewki. Podajemy na ciepło lub na zimno.