mleko owsiane

Mleko owsiane

wpis w: Napoje i mikstury, Przepiśnik | 0

Kakao w jego towarzystwie nabiera kremowej, prawie budyniowej konsystencji. Za to uwielbiam je najbardziej. Mleko owsiane to mikstura, którą zawsze mam w lodówce. Tanie i szybkie w przygotowaniu, jest pyszną alternatywą nie tylko dla wegan, ale też dla tych, którzy zwykłego mleka nie tolerują. Na szczęście dojenie takiej owsianej krowy jest dziecinnie proste!

mleko owsiane

Kremowe i delikatne w smaku. Można je dosłodzić, docynamonić, powaniliować i zrobić wszystko, co tylko zechcemy. Mleko owsiane świetnie sprawdzi się jako baza do kakao, naleśników, dodatek do ciast, a nawet kawy. Nie mogę powiedzieć, że w smaku jest nie do odróżnienia, ale to godny zastępca krowiego mleka. Jedyne, o czym trzeba pamiętać to to, że podczas gotowania mleko gęstnieje. Gdy pierwszy raz przygotowałam tapiokę z jego dodatkiem, mogłam ją kroić nożem! Przy puddingach to mały minus, ale za to kakao czy kawa zbożowa… poezja.

Powiecie mi: takie mleko można kupić w sklepie. Jasne! Ale po pierwsze – jest koszmarnie drogie. 8-10 zł za litr to trochę dużo. Zawsze można za te pieniądze kupić np. czekoladę <3 Po drugie, w większości roślinnych napojów mlecznych znajduje się cała tablica Mendelejewa. Cukier, barwniki, stabilizatory i inne cuda na patyku. Zatem proponuję Wam zaopatrzyć się w szklaną butelkę, gazę, płatki owsiane… i wydoić owsianą krowę.

Mleko owsiane

Składniki

5 łyżek płatków owsianych
500 ml wody przegotowanej lub przefiltrowanej
ulubione przyprawy: 1 łyżka miodu, szczypta cynamonu, szczypta suszonej wanilii lub to, na co macie ochotę
gaza

Wykonanie
Płatki owsiane zalewamy wodą i odstawiamy na 10 minut. Następnie blendujemy je przez 1-2 minuty blenderem. Na szklankę lub dzbanek nakładamy podwójnie złożoną gazę, obwiązujemy ją gumką recepturką aby nie spadła, odcedzamy przez nią mleko. Nalewamy po trochu, łyżeczką zbieramy owsiane „fusy”. Gdy odcedzimy już całe mleko, jeszcze raz odciskamy pozostałe zmielone płatki owsiane. Pozostałe płatki możemy wykorzystać np. do ciasteczek. Mleko doprawiamy, przelewamy do butelki i przechowujemy szczelnie zamknięte w lodówce.