makaron

Letni makaron z groszkiem i czereśniami

Czereśnie i nieśmiałe pierwsze strąki groszku to znak rozpoznawczy początku lata. Podane z makaronem i orzechowym sosem sprawią, że zakochacie się bez pamięci i nie  będziecie chcieli jeść nic innego aż do jesieni! 

makaron makaron

Sezonowe warzywa i owoce to najlepsze, co może się trafić. Pachnące słońcem, chrupiące i ociekające sokiem… czego więcej potrzeba do prawdziwej uczty? Same w sobie smakują rewelacyjnie! A jako element kulinarnych eksperymentów potrafią nieźle zaskoczyć. Głodna smaków lata postanowiłam ukręcić makaron, w którym wykorzystam wszystko na raz. Słodko-kwaśne owoce, chrupiący groszek i świeżą zieleninę. Wyszło mi świeżo i zaskakująco pysznie!

Jakiś czas temu namawiałam was do gotowania we dwoje. Aby ułatwić sprawę tym, którzy mistrzami gry zespołowej nie są, postanowiłam opublikować kilka przepisów z podziałem na zadania. Mam nadzieję, że pomysł okaże się trafiony i przekona niedowiarków, że nie taki diabeł straszny.

Letni makaron z groszkiem i czereśniami

Składniki
300 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
200 g czereśni
100 g groszku (250 g, jeśli kupujecie w strąkach)
1/2 pęczka natki pietruszki
150 g kiełbasy chorizo
2 łyżki masła z orzechów ziemnych
3 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
chili
sól, pieprz

Wykonanie
Ona: Czereśnie przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Groszek łuskamy ze strąków. Siekamy natkę pietruszki.
On: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W międzyczasie przygotowujemy sos z masła orzechowego i oliwy. Dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Kroimy w kostkę chorizo. Odcedzamy ugotowany makaron.
Ona: Do makaronu wlewamy sos orzechowy i dokładnie mieszamy. Nakładamy makaron na talerze, posypujemy chorizo, czereśniami, groszkiem i natką pietruszki. Podajemy na ciepło.
On: Podajemy sztućce i nalewamy do szklanek wody z cytryną 😉