Śniadanie to podstawa. Od niego zaczyna się dobry dzień. Bo przecież dzień rozpoczęty na słodko nie może być kiepski! Zwłaszcza, jeśli przygotujemy drop scones, czyli szkockie pancakes!
Placuszki, racuszki i naleśniczki to mój śniadaniowy szlagier. Zwłaszcza latem, gdy stragany uginają się pod ciężarem owoców. Sezonowe, od lokalnych rolników, można zajadać kilogramami – nigdy się nie nudzą! Jedna malina na talerz, jedna do buzi… i tak co rano. Ostatnio wypróbowałam szkocką wersję śniadaniowych placków – drop scones. Są pyszne! Co prawda w rankingu nie przegoniły moich ukochanych pancakes, ale z pewnością trafiły na top listę. Można je podać z dowolnymi owocami, powidłami lub syropem klonowym. Jeśli nie możecie się zdecydować które wybrać, nic nie szkodzi. Zawsze można zrobić kilka wersji!
Drop scones
Składniki
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
150 ml mleka (u mnie owsiane)
olej*
Dodatki
- 1 banan + masło orzechowe
- 150 g malin + 2 paski gorzkiej czekolady
- 6 moreli + 1 łyżka miodu
Wykonanie
Miksujemy jajko z ksylitolem i mlekiem na gładką masę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i mąkę – ponownie miksujemy i odstawiamy na 20-30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę naleśnikową nakładamy łyżką na patelnię. 1 łyżka to 1 placek. Smażymy je po obu stronach na złotobrązowy kolor. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Podajemy na ciepło.
- Banana kroimy w plasterki. Każdy placek smarujemy cienką warstwą masła orzechowego i układamy na nim plasterki banana.
- Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią ciepłe drop scones i układamy na każdym po 3-4 maliny.
- Morele odpestkowujemy i kroimy na ćwiartki lub w ósemki. Na patelni podgrzewamy miód i dodajemy do niego pokrojone owoce. Podsmażamy na wolnym ogniu przez 3-5 minut. Ciepłe morele nakładamy na placuszki.
* Na zakupach
Do smażenia używam oleju ryżowego, rzepakowego lub kokosowego. Podobno są najzdrowsze. Pierwsze dwa bez smaku, natomiast kokosowy pozostawia lekki posmak.