curry

Warzywne curry z soczewicą i mlekiem kokosowym

wpis w: Obiad, Przepiśnik | 0

Dania jednogarnkowe mają tę zaletę, że nawet taka kuchenna bałaganiara jak ja jest w stanie przygotować obiad szybko i bez robienia armagedonu. Dlatego warzywne curry z soczewicą i mlekiem kokosowym polecam szczególnie tym, którzy nie przechodzą testu białej rękawiczki na piątkę. Nie martwcie się, gotować każdy może!

curry curry curry

Uwielbiam kuchnię indyjską, Dalekiego Wschodu i każdą inną, gdzie dużo kuminu i natki pietruszki. Rozgrzewa, wzmacnia i dodaje energii. Dużo tu warzyw, aromatycznych przypraw i prostych dań jednogarnkowych. Ale najfajniejsze w tym wszystkim jest to, że nie ma sztywnych przepisów. Nie musisz sobie wkręcać, że prawdziwy dahl to zawiera 5 pomidorów i 1 paprykę, a samosa wypchana jest w 2/3 ziemniakami i każdy pieróg zawiera dokładnie jedną szczyptę kuminu. Tu się po prostu wrzuca do gara, jak ci pasuje i jak ci smakuje. Dlatego moje warzywne curry z soczewicą i mlekiem kokosowym to trochę dahl a trochę curry. Połączenie tradycyjnej zupy pomidorowo-paprykowej i warzywnego gulaszu. Nie ma znaczenia jak to nazwiemy – po prostu aromatyczny i pyszny jednogarnkowiec!

Warzywne curry z soczewicą i mlekiem kokosowym

Składniki

100 g czarnej soczewicy (beluga)
500 g dyni hokkaido
200 g cukinii
200 ml pomidorów z puszki lub passaty
1 duży pomidor
1 czerwona papryka
100 ml mleka kokosowego
1,5 łyżeczki kuminu
1,5 łyżeczki kurkumy
0,5 łyżeczki chili cayenne
0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka wędzonej papryki
pęczek natki pietruszki lub kolendry

Wykonanie

Soczewicę moczymy w zimnej wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzamy ją i zalewamy 1 l wody. Dodajemy 0,5 łyżeczki kuminu i 0,5 łyżeczki kurkumy. Gotujemy na wolnym ogniu. W międzyczasie dynię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dorzucamy do soczewicy i gotujemy 20 minut. Cukinię obieramy i kroimy w grubą kostkę. Pomidory i paprykę również kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania dodajemy do curry warzywa, pomidory z puszki, mleko kokosowe oraz wszystkie przyprawy. Gotujemy curry jeszcze przez 30-40 minut bez przykrycia, co jakiś czas mieszając. Pilnujemy, aby składniki nie przywarły do dna, gdy odparuje nadmiar wody. Siekamy natkę pietruszki. Nakładamy curry do misek i posypujemy natką. Podajemy gorące.