Krem z soczewicy z pieczonymi pomidorami i papryką

Uwielbiam kuchnię sezonową. Warzywa i owoce smakują wtedy niesamowicie. Soczyste, pachnące słońcem pomidory i chrupiąca, rozkosznie słodka papryka to duet idealny. Czas na krem z soczewicy z pieczonymi pomidorami i papryką!

IMG_8878  IMG_8898

Na początku to miał być krem warzywny. Kwaśny i aromatyczny. Postanowiłam zagęścić go soczewicą… i wyszło jak zwykle! Wiecie, jak to jest, gdy sypie się do garnka wprost z opakowania. Zawsze się „sypnie”. Tak stało się i tym razem. Okazało się jednak, że kuchenna wpadka wyszła mi na dobre. Powstała zupa, którą jesienią będę zajadać conajmniej raz w tygodniu! Zapraszam was zatem na krem z soczewicy. Gęsty, pikantny i niesamowicie rozgrzewający.

Krem z soczewicy z pieczonymi pomidorami i papryką

Składniki

500 g pomidorów
300 g papryki
4 łyżki oleju rzepakowego
500 ml bulionu warzywnego
150-200 g czerwonej soczewicy
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki imbiru
2 łyżki ajwaru
2 ząbki czosnku
2 łyżki płatków drożdżowych
sól, pieprz

Wykonanie

Paprykę kroimy w ćwiartki i odpestkowujemy. Skórkę papryki i pomidory smarujemy olejem. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok. 20 minut, aż skórka papryki się nie przypiecze. Następnie wyciągamy warzywa z piekarnika, a paprykę przykrywamy mokrym ręcznikiem papierowym i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy warzywa ze skórek.

W międzyczasie przygotowujemy bulion i wsypujemy do niego soczewicę. Gotujemy ją przez 30 minut.

Do ugotowanej soczewicy dodajemy wszystkie przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wcześniej upieczone warzywa kroimy w kostkę i także wrzucamy do zupy. Gotujemy jeszcze przez 10 minut i odstawiamy na 15-20 minut. Gdy zupa nie będzie już bardzo gorąca, blendujemy ją na gładki krem. Ponownie podgrzewamy, doprawiamy do smaku i podajemy. Krem możemy podać z grzankami, posiekaną natką pietruszki lub kolendry.