Krem z dyni z czipsami z jarmużu

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Pieczoną wyjadam prosto z blaszki – połowa znika, zanim jeszcze zabiorę się za gotowanie. Dodaję ją do pieczywa, risotto, a nawet ciasteczek! Najlepiej wypada w towarzystwie korzennych przypraw. Jesienny sezon zaczynamy od… kremu z dyni z czipsami z jarmużu!

Dynia to niekwestionowana gwiazda sezonu. Gdy ze straganów znikają borówki i porzeczki, pojawia się ona. Zwiastuje zmianę menu na rozgrzewające, pełne aromatycznych przypraw i energetyzujących składników. Mam do niej słabość. A zwłaszcza do hokkaido! Kremowa, ziemniaczana konsystencja i piękny kolor sprawiają, że co rusz wymyślam preteksty, by przemycić dynię do kolejnej potrawy. Do wypieków dla koloru, a do sałatek… dla kaprysu. Dlatego spodziewajcie się całej serii dyniowych przepisów! Zaczynamy od kremowej zupy. Będzie gorąco!

IMG_9265

Krem z dyni z czipsami z jarmużu

Składniki

1 dynia hokkaido
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1/2 łyżeczki chili
1 łyżka płatków drożdżowych lub 50 g tartego sera gouda
sól, pieprz
100 g liści jarmużu
2-3 łyżki oleju rzepakowego

Wykonanie

Dynię wydrążamy i kroimy w grube plasterki. Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na cztery. Cebulę obieramy i również kroimy w ćwiartki. Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy bulion. Do ciepłego bulionu wrzucamy upieczone warzywa, dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy jeszcze przez 10 minut.

W międzyczasie przygotowujemy czipsy. Jarmuż dokładnie myjemy i osuszamy. Rozrywamy go na drobniejsze kawałki, pozbywając się zgrubiałych łodyg. Polewamy go olejem i oprószamy solą, a następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 5-7 minut w temperaturze 200 stopni, aż liście staną się chrupiące.

Zupę zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy nie jest już bardzo gorąca, blendujemy ją na gładki krem. Następnie podgrzewamy i nakładamy do miseczek. Tuż przed podaniem posypujemy czipsami z jarmużu.