Wegetariański bigos

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Bigos to prawdziwa legenda polskiej kuchni. Nie wyobrażam sobie bez niego świąt! Najlepszy taki babciny, kwaśny i gotowany kilka dni. Pamiętacie ten smak i zapach rozchodzący się po domu w przedświątecznym rozgardiaszu? Wegetariańska wersja jest równie dobra, choć trochę inna – z nowoczesnym twistem. 

Uwielbiam bigos! Kojarzy mi się z dzieciństwem, świętami i wszystkim co ciepłe i rodzinne. To potrawa obecna niemal w każdym domu. Pokusiłam się o własną, wegetariańską wersję. Nieco zdrowszą i bardziej kolorową. Jeśli chcecie – zamiast tofu możecie tu dodać kiełbasy czy wołowiny. Ja jednak nie miałam takiej potrzeby. Roślinny bigos jest po prostu pycha!

bigos

Wegetariański bigos

Składniki
1 l wody
1 kg kiszonej kapusty
1 kg białej kapusty
200 g jarmużu
250 g wędzonego tofu
10 g suszonych grzybów
słoik suszonych pomidorów
10 suszonych śliwek
1 kwaśne jabłko
1 duża cebula
2 marchewki
2 łyżki przecieru pomidorowego
150 ml czerwonego wina lub wódki
olej rzepakowy
3 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 goździki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka tymianku

Wykonanie
Grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy w dużym garnku na sporej ilości oleju. Kiszoną kapustę drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Dolewamy wody, dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę pod przykryciem.

Białą kapustę szatkujemy, grzyby (zachowujemy wodę), suszone śliwki i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Jabłko i marchewki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. jarmuż myjemy i rwiemy na mniejsze części, pozbywając się grubej części łodygi. Wszystkie powyższe składniki wrzucamy do garnka. DDokładnie mieszamy. Gotujemy na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.

W międzyczasie tofu kroimy w niewielką kostkę i prażymy na suchej patelni na „skwarki”. Po godzinie dodajemy tofu, wino i przecier pomidorowy. Dokładnie mieszamy. Gotujemy przez kilka godzin na wolnym ogniu, w razie potrzeby podlewamy wodą, aby bigos nie przywarł do dna. Gdy kapusta będzie już miękka, doprawiamy bigos do smaku. Gotowy przekładamy do wyparzonych składników i wekujemy.