Wytrawne naleśniki z hummusem

wpis w: Lanczboks, Przepiśnik, Śniadanie | 0

Lekki lunch, który nie rozleje się w torbie i nie trzeba go odgrzewać. Można go zjeść na kolanie, wprost z pudełka. Prosto, a jak pysznie! Zapraszam na wytrawne naleśniki z hummusem, których pozazdroszczą wam wszyscy współlanczujący.

Postanowienia noworoczne czas start! Moje to fajniejsze lanczboksy. Koniec z pesto, hummusem i dalem na zmianę. Nadchodzi czas sałatek, kasz i warzywnych jednogarnkowców. Mniej pieczywa, więcej marchewki i falafeli. Różnorodne menu to podstawa zdrowej diety… i dobrego humoru! Bo kto nie czuje się szczęśliwszy po dobrym jedzeniu?

naleśniki

Wytrawne naleśniki z hummusem

Składniki

Naleśniki
1 szklanka wody gazowanej
3/4 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego
2 jajka „zerówki”
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich

Hummus
1 puszka cieciorki
2-3 łyżki tahini
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli
odrobina wody
pęczek natki pietruszki

Dodatki
10 suszonych pomidorów z oleju
1/2 papryki
rukola

Wykonanie

Wodę, mleko, olej, jajka i przyprawy dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz mieszamy lub miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnię. Nalewamy na nią ciasto (niecałą chochelkę, w zależności od wielkości patelni) i rozprowadzamy po całym dnie. Smażymy z obu stron.

Cieciorkę, sok z cytryny, oliwę, sól i tahini blendujemy na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody i ponownie blendujemy. Pietruszkę drobno siekamy i dodajemy do hummusu. Możemy go ponownie zblendować, jeśli chcemy uzyskać zieloną, gładką pastę.

Suszone pomidory kroimy w paseczki, a pietruszkę w kostkę. Rukolę płuczemy i osuszamy. Każdy naleśnik smarujemy sporą ilością hummusu, posypujemy rukolą, pomidorami i papryką. Zwijamy i przekrawamy na pół.