Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Doskonały element lanczboksa, zwłaszcza dla zalatanych! Pasztet jest szybki w przygotowaniu, może stać w lodówce nawet przez tydzień i być pożywną bazą do kulinarnych wariacji. Z sałatką, aromatycznym dipem lub pieczonymi warzywami. W każdym towarzystwie wypadnie wyśmienicie.

W święta przygotowałam pasztet w dwóch wersjach: z czerwonej soczewicy z żurawiną i z zielonej soczewicy ze śliwką. Oba wyszły pyszne! Pierwszy – delikatny i słodkawy, a drugi – rustykalny i zwarty. Po połączeniu obu powstał przepis idealny. Nie za suchy, nie za delikatny. Prosty i pożywny. Pieczcie i łasujcie, na prawdę warto!

pasztet_pion

Pasztet z soczewicy i kaszy jaglanej

Składniki

150 g brązowej soczewicy
100 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jaglanej
100 ml oleju rzepakowego
1 goździk
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka siemienia lnianego

Do podania

200 g dyni
100 g rukoli
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki oleju
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Wykonanie

Soczewicę dokładnie płuczemy zimną wodą i gotujemy przez 20 minut. Do gotowania dodajemy kurkumy. Kaszę jaglaną płuczemy zimną wodą i gotujemy przez 15 minut. Oba produkty studzimy. Mieszamy kaszę jaglaną z soczewicą, olejem i przyprawami. Blendujemy na gładką masę i doprawiamy do smaku. Gotowy pasztet przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy siemieniem lnianym (możemy też dodać trochę do środka pasztetu). Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Studzimy w keksówce, aby pasztet się nie rozpadł.

Dynię obieramy, kroimy w grubą kostkę, wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez 40 minut. Studzimy. Rukolę myjemy i osuszamy. Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni przez 1-2 minuty na złotobrązowy kolor. Olej mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Ostygnięty pasztet kroimy w plastry. Rukolę mieszamy z sosem vinegret, dynią i nasionami słonecznika. Pasztet podajemy w towarzystwie sałatki.