Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango

wpis w: Przepiśnik, Słodkości, Śniadanie | 0

Kto powiedział, że deser nie może być zdrowy? Musi zawierać gluten, cukier i tonę masła? Okej, ja ja też tak myślałam. Ale wycofuję się z tej dyskryminacji! Pudding z tapioki z musem mango zawładnął moim podniebieniem – to pełnoprawny, pyszny deser! Bez cukru, glutenu i masła. A w dodatku wegański!

Tapioka nie jest ogólnodostępna. Można ją dostać w sklepach orientalnych lub ze zdrową żywnością. To kasza, która jest pozyskiwana z manioku. Lekkostrawna, bezglutenowa i pożywna – w sam raz dla alergików i wrażliwców! Pasuje na śniadanie zamiast zupy mlecznej, a także jako baza do deseru lub zamiennik makaronu. Możemy ugotować ją w soku owocowym, mleku lub wodzie z przyprawami. Jest neutralna w smaku, więc lubi towarzystwo wyrazistych dodatków. Najłatwiej dostać ją w trzech formach: mąki, dużych i małych kuleczek.

tapioka2

Czekoladowy pudding z tapioki z musem mango

Składniki

1/4 szklanki tapioki (drobnej)
200 ml mleka kokosowego
200 ml wody
1-2 łyżki syropu daktylowego*
40 g gorzkiej czekolady
1 mango

Wykonanie

Mleko mieszamy z wodą i zagotowujemy. Do wrzącego mleka dodajemy tapiokę i gotujemy przez 20 minut, aż kuleczki staną się przezroczyste. Często mieszamy, aby tapioka nie przywarła do dna garnka. Pod koniec gotowania dodajemy syrop daktylowy i czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy pudding do ostygnięcia. W międzyczasie obieramy i kroimy w kostkę mango. Blendujemy na gładki mus. Pudding nakładamy do miseczek lub szklanek, na wierzch nakładamy mus. Podajemy w temperaturze pokojowej.

Na zakupach

Syrop daktylowy to świetny zamiennik cukru i miodu. Pyszny i o wiele zdrowszy! Można go kupić już praktycznie w każdym supermarkecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. To jeden z tańszych zamienników cukru – 200 ml kosztuje ok. 12 zł. Syrop daktylowy można też przygotować samemu, jeśli mamy dobry blender. Wystarczy odpestkowane daktyle zalać wodą (przegotowaną lub źródlaną) i odstawić na noc, a rano zblendować na gładką masę. Tak przygotowany syrop przechowujemy w lodówce. Ma on jednak krótszą datę przydatności niż taki gotowy – maksymalnie 2 tygodnie.