Pieczone falafele

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Okrągłe i wilgotne w środku, czy płaskie i chrupiące? Ja wybieram tę drugą opcję! Idealne jako kotlet do burgerów lub składnik orientalnego menu. Pieczone falafele pasują niemal do wszystkiego.

Znacie już moją słabość do kuchni orientalnej. Indyjskiej, azjatyckiej, a szczególnie arabskiej. Jednym z flagowych dań kuchni Bliskiego Wschodu są właśnie falafele. Oryginalnie smażone na głębokim oleju, tutaj występują w wersji pieczonej, nieco zdrowszej. To jedna z tych potraw, które wydają się czasochłonne i trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! A gdy macie do pomocy maszynkę do robienia kotlecików – praca jest jeszcze łatwiejsza.

Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. To moja wersja kultowych „schabowych w kanapce”, które mamy i babcie zwykle pakowały na podróż pociągiem. Hipstersko? A jakże! Wyobraźcie sobie taką kanapkę z falafelem, hummusem z suszonymi pomidorami i rukolą. Albo, jak na zdjęciu, z colesławem i ajwarem. Na ciepło z pieczonymi batatami i kiszoną kapustą. Nie wierzcie mi na słowo, spróbujcie sami. Skoro już wszyscy zgłodnieliśmy, to do garów!

FullSizeRender (2)

Pieczone falafele

Składniki na ok. 14 kotletów

400 g ciecierzycy
1/2 pęczka kolendry
2 ząbki czosnku
1 cebula
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta kardamonu
opcjonalnie: 1/2 pęczka natki pietruszki

Wykonanie

Ciecierzycę moczymy w zimnej wodzie przez całą noc. Następnie odcedzamy i płuczemy. Kolendrę i pietruszkę siekamy. Cieciorkę mieszamy z ziołami, olejem oraz przyprawami, a następnie partiami mielimy w mini malakserze, nie na gładko. Ręcznie formujemy płaskie kotlety. Jeśli mamy, możemy wykorzystać do tego maszynkę do burgerów lub falafeli. Wówczas za każdym razem oprószamy maszynkę bułką tartą, wypełniamy masą z cieciorki, mocno dociskamy i wyciskamy kotlety bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20 minut. Podajemy z sałatką, z burgerze lub z orientalnymi dodatkami.