Curry z dyni ze szpinakiem i czarną soczewicą

wpis w: Lanczboks, Obiad, Przepiśnik | 0

Curry to popularne danie kuchni orientalnej, przygotowywane w wielu krajach, w setkach wersji. I w każdym miejscu inaczej! Nie ma jednej właściwej wersji dla tej potrawy. Możemy dać upust naszej kreatywności i wrzucić do garnka wszystko, na co mamy ochotę!

Massaman curry to tajskie danie, uznawane za jedną z najpyszniejszych wersji orientalnego „gulaszu”. W oryginale w jego skład wchodzą kurczak, ziemniaki, mleko kokosowe i mnóstwo przypraw. Jak wiecie, nigdy nie trzymam się przepisu, więc i tym razem pokusiłam się o sezonową wersję potrawy. Zrobiło się trochę fusion, bo czarna soczewica i kasza bulgur są szczególnie popularne na Bliskim Wschodzie, pasta curry to tajska mieszanka przypraw, a warzywa nasze, sezonowe. Przygotowując curry nie ma sensu kombinować, szukać np. smacznych pomidorów w środku zimy. Najlepiej będzie smakować potrawa przygotowana z sezonowych roślin. Latem z cukinii, jesienią z dyni, a zimą z ziemniaków czy buraków. Zdrowo, ekonomicznie i naturalnie!

Curry z dyni ze szpinakiem i czarną soczewicą

Składniki

500 g dyni hokkaido
100 g szpinaku
1 cebula
1 łyżka oleju kokosowego
50 g czarnej soczewicy
400 ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki pasty massaman curry (lub czerwonej pasty curry)
1 łyżeczka czarnuszki
1/2 łyżeczki sambalu lub chili
sól, pieprz

Dodatki

150 g kaszy bulgur lub ryżu
opcjonalnie: 150 ml jogurtu greckiego

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulę na szklisto. Dynię wydrążamy z pestek i włókien, kroimy w dużą kostkę, i wrzucamy do garnka. Szpinak płuczemy i również wrzucamy do garnka. Chwilę podsmażamy, aż liście szpinaku zwiędną, a następnie dodajemy passatę i resztę przypraw. Dolewamy szklankę wody i mieszamy. Czarną soczewicę przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do curry. Gotujemy ok. 30 minut, aż dynia będzie miękka.

W międzyczasie gotujemy bulgur według wskazówek na opakowaniu. Do głębokich talerzy nakładamy bulgur, curry i dekorujemy kleksem jogurtu greckiego. Potrawę możemy posypać posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.