Omlety z sosem orzechowo-miodowym

wpis w: Przepiśnik, Słodkości, Śniadanie | 0

Są takie śniadania, które z każdego poniedziałku uczynią leniwą sobotę, przegonią każdego dementora i po prostu zrobią dobrze. Dla tej potrawy warto wstać dwie drzemki wcześniej. Zapraszam na omlety z sosem orzechowo-miodowym!

Wszyscy hedoniści na pokład! Gluten, tłuszcz, cukier… na śniadanie można pozwolić sobie na więcej. W końcu to ono daje nam kopa na resztę dnia. Dlatego nawet jeśli obiecaliście sobie wcisnąć się w dwa rozmiary mniejsze szorty na majówkę, a cały świat śledzi wasze endomondo, nie pozwólcie sobie odebrać śniadań. Serio. Ich zbawiennego wpływu nie poprę co prawda żadnymi badaniami, ale na pewno jacyś naukowcy w Minesocie już udowodnili, że pyszne śniadania obniżają poziom stresu i wydłużają życie. A ja wam powiem, że są po prostu bardzo przyjemne 😉

Omlety z sosem miodowo-orzechowym i pomarańczami

Składniki
4 jajka „zerówki”
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej lub 3 łyżki owsianej
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki oleju kokosowego lub masła klarowanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sos
2 łyżki masła orzechowego
1 łyżka miodu
szczypta soli
szczypta cynamonu
Opcjonalnie: 50-70 ml mleka ryżowego lub wody

Dodatkowo
1 pomarańcza
garść suszonych bananów lub żurawiny

Wykonanie
Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukru waniliowego i ponownie krótko ubijamy. Ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku. Gdy otrzymamy puszystą pianę, ciągle miksując, dodajemy po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na jednolitą masę. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy masę na omlety łyżką na patelnię (ok. 2 łyźki masy na jednego omleta). Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do minimalaksera wlewamy miód i masło orzechowe. Dodajemy sól i cynamon. Blendujemy. Jeśli sos jest za gęsty, dodajemy 50-70 ml mleka ryżowego lub wody i ponownie blendujemy.
Pomarańcze obieramy i kroimy w półplastry.
Omlety układamy na talerzach, dekorujemy pomarańczami, polewamy sosem miodowo-orzechowym i posypujemy suszonymi bananami.